post-thumb

Dacă ai un SRL, acum poți aloca mai ușor părți sociale către colegii tăi. Iată cum

Pe scurt - în urma unor modificări aduse Legii societăților din România, poți aloca într-un mod mai granular părți sociale către angajații sau colaboratorii tăi.


An English version of this article is available here.

Ca urmare a unor modificări binevenite aduse Legii societăților din România, capitalul social al unui SRL poate fi alocat cu mai multă granularitate diferitelor persoane și entități cu care SRL-ul lucrează și, în cazul start-up-urilor, le poate face mai atractive pentru investitori.

Problema privind capitalul social al unei companii în contextul unei investiții

Investitorii se așteaptă, de obicei, să poți aloca din capitalul social al societății pe care ai fondat-o imediat după efectuarea unei investiții - prin ceea ce tradițional se numește constituirea unui plan de motivare a echipei sau stock option plan.

Până de curând, nivelul de granularitate pe care îl puteai atinge în configurarea unui astfel de plan era destul de limitat în cazul unui SRL. Deoarece capitalul social minim al acesteia trebuia să fie de minimum 200 RON și fiecare parte socială avea o valoare nominală de cel puțin 10 RON - toate părțile sociale trebuind să fie egale ca valoare - aceasta însemna că, la înființarea unei SRL cu capital social minim conform legii, o parte socială reprezenta minimum 5% din întregul capital social. Acest lucru făcea imposibilă realizarea unei împărțiri mai granulare a capitalului social fără a depune un capital social mai mare de la bun început - crescând astfel costurile de înființare.

Noile prevederi au eliminat atât valoarea minimă a capitalului social, cât și cea a unei părți sociale. Singura cerință rămasă în vigoare este că părțile sociale trebuie să fie egale ca valoare.

Cum te putem ajuta

În contextul noilor modificări, am configurat un serviciu care te ajută să multiplici numărul de părți sociale, în câteva zile, cu un factor semnificativ de multiplicare, fără a fi necesar să-ți majorezi capitalul social. Acest lucru este util atât pentru startup-uri, dar sunt de părere că deschide oportunitatea pentru companiile din toate industriile de a crea stimulente pentru echipa lor sub forma alocării părți sociale.

Tot ce trebuie să faci pentru ca acest lucru să se întâmple este să găsești versiunea actualizată a actului constitutiv pentru SRL și, în mod ideal, o hotărâre recentă a adunării generale a asociaților. După ce le examinăm, ne ocupăm de actualizări pentru tine. Dacă nu apar obstacole majore (cum ar fi un număr mare de asociați care trebuie să aprobe rezoluția sau documente suplimentare încheiate între fondatori și/sau societate care specifică pașii preliminari care trebuie efectuați), primești rezoluția Registrului Comerțului cu modificările efectuate în aproximativ o săptămână după ce ne uităm peste documentele primite de la tine.

Hai să pregătim start-up-ul tău pentru următoarea investiție

Dacă vrei să beneficiezi de set-up-ul de mai sus, scrie-mi un e-mail cu detalii despre compania ta și vedem împreună cum putem face lucrurile să se întâmple.

Imagine de Brooke Cagle disponibilă pe UnsplashShare our post

comments powered by Disqus