post-thumb

Câteva idei despre inovație în sistemul legal/juridic

Sâmbătă trecută, am avut onoarea de a fi unul dintre vorbitorii principali la ‘HackJustice: An Access to Justice Hackathon’ organizat de comunitatea antreprenorială din Moldova. Toate interacțiunile mele cu ecosistemul local din ultimii câțiva ani au fost entuziasmante, iar interesul pentru tot ceea ce se întâmplă în mediul tech mi s-a părut deseori superior celui din România.

De aceea, mi s-a părut locul potrivit pentru a împărtăși câteva idei “din interior” cu privire la modul în care industria și sistemul juridic se raportează în general la inovație. După ce am reflectat puțin, am ales trei aspecte pe care le văd relevante pentru orice vrea să pornească un produs în această nișă, pe baza propriei mele experiențe de până acum.

Profesioniștii din domeniul juridic sunt rezistenți la schimbare

În mijlocul unui eveniment unic pentru viețile multora dintre noi, cum ar fi pandemia COVID-19, este ușor să fii prins în mirajul indus de nenumărate studii și articole care spun că adoptarea tehnologiei în spațiul legal se accelerează. Însă, anterior acestei perioade, felul în care industria s-a raportat la tehnologie a fost mai degrabă reactiv, ca urmare a cel puțin câtorva factori:

  • tradiția îndelungată a unor profesii juridice, cum ar fi avocații și judecătorii, care implicit impune acestora să mențină un fel de aură și formalism ca parte a activității lor, face dificilă adoptarea unor noi metode de a lucra care ar putea știrbi acea aură (sintagma „lucrurile se fac așa dintotdeauna” e posibil să fi fost exprimată prima dată de un avocat…);
  • afacerile din domeniul juridic nu au, de obicei, ca parte din echipele lor experți în achiziția de tehnologie, care să urmărească îndeaproape tendințele pieței și noile soluții pentru a înțelege ce ar fi util pentru a spori activitatea angajatorilor lor. În marea majoritate a situațiilor, adoptarea unor soluții noi se face emoțional, nu este bazată pe date și e realizată de un partener senior al acelei afaceri. Excepția e dată de casele de avocatură de tip Big Law sau din Magic Circle, care fie au departamente IT care se ocupă de acest aspecte, fie au început să dezvolte spin-off-uri care fie creează, fie investesc în soluții juridice - dar acestea reprezintă doar o fracțiune din toți profesioniștii practicanți din industria juridică.

Când am pornit Digital 2 Law, am pus modul inovator de a privi lucrurile în centrul activității noastre, probabil indirect stimulați de faptul că atât de puțini fac acest lucru în industria juridică. Această abordare se reflectă în multe laturi ale organizației noastre, de la construirea prețurilor pentru consultanță juridică (am folosit doar bugete fixe și revizuim cel puțin ​​anual algoritmul de stabilire a prețurilor), până la tipurile de clienți cu care am decis să lucrăm pentru a ne ușura procesul de vânzare (companiile tech și digitale care sunt obișnuite să lucreze cu o echipă externă distribuită în alte zone ale activității lor).

Dacă vrei să construiești ceva în sau pentru această industrie, trebuie să îmbrățișezii această rezistență ca status-quo-ul existent (încă). Dar există o parte pozitivă la acest aspect: cu cât întâmpini mai multă rezistență atunci când încerci să-ți vinzi soluția în industrie, cu atât ai mai multe șanse să fi identificat un aspect care necesită o îmbunătățire semnificativă față de modul actual în care e dezvoltat.

Concentrează-te pe clientul final

Pentru că profesioniștii din domeniul juridic sunt greu de convins din cauza problemelor structurale discutate mai sus, dacă te concentrezi doar pe ei drept potențiali clienți, e posibil să ajungi la o piață-țintă foarte mică care ar putea să-ți cumpere produsul, alcătuită din marii jucători. Pentru că poți vinde doar către ei, ignori efectiv o mare parte a clienților finali de servicii juridice, care își rezolvă problemele juridice pe cont propriu sau cu ajutorul unor avocați independenți ori firme de dimensiuni mici și medii. Oportunitatea stă în a-ți schimba perspectiva și a te gândi ce produse poți vinde pentru a spori accesul la justiție și la soluții legale pentru clienții finali.

Paradoxul cu care te vei confrunta este că, pentru fiecare avocat care nu este impresionat de produsul tău, s-ar putea să existe o listă de clienți finali cu care a lucrat avocatul respectiv și care și-ar fi dorit altceva cu privire la serviciile pe care le-a primit, DAR AVOCATUL NU ȘTIE ASTA. Industria juridică se concentrează rar să-și măsoare NPS (net promoter score), să facă interviuri cu clienții sau să afle cum își poate îmbunătăți serviciile, dar asta nu înseamnă că acei clienți nu au o listă de lucruri pe care ar dori să le vadă îmbunătățite. Vânzarea directă către persoane și companii care trebuie să rezolve probleme legale ar putea scurta exponențial ciclul de vânzăre.

La Digital 2 Law, am adoptat această abordare și ne concentrăm pe două perspective în relația cu clienții finali: lucrăm cu companiile tech care solicită consiliere juridică pentru operațiunile lor (peste 95% dintre clienții firmei noastre de avocatură sunt antreprenori, startup-uri și scaleup-uri care construiesc tehnologie proprietară) și IMM-urile care caută produse augmentate prin expertiză juridică pentru a-și rezolva problemele interne (StartGDPR este primul produs disponibil public la care am contribuit, iar alte inițiative sunt în diferite etape de dezvoltare). Ciclurile de vânzări sunt mai scurte, valoarea adusă de un client pe durata colaborării cu noi crește, iar dimensiunea clienților ne obligă să nu ne concentrăm să lucrăm doar cu câțiva care să ne creeze instabilitate în situația în care unul sau mai mulți dintre ei ar dispărea.

Îmbrățisează gândirea pe termen lung

Reglementările și adoptarea normelor servesc ca bază a societății noastre în prezent și, probabil, în viitorul mediu și apropiat. Dacă ne gândim la tehnologiile emergente, cum ar fi blockchain-ul și AI, există discuții despre cum trebuie gestionate din punct de vedere juridic concepte precum deciziile luate în mod descentralizat sau răspunderea roboților - însă nu se discută despre dispariția ideii de regulă ori reglementare. Industria juridică este și va fi, fără îndoială, afectată de toate aceste schimbări - însă legile și reglementările vor sta în continuare la baza noilor moduri în care regândim relațiile din societate.

Cei care înțeleg acest lucru vor vedea că aducerea inovației în industria juridică - în mediul public ori privat - este una dintre cele mai sigure modalități de a avea un impact la scară societală și chiar generațională. Dacă ne uităm la soluțiile tuturor problemelor importante cu care ne confruntăm în acest secol și în următoarele - schimbările climatice, distribuția inegală a resurselor, partizanatul și diferențele care se adâncesc între clasele sociale -, o parte importantă o va juca schimbarea modului în care acționăm cu privire la ele, iar o modalitate de a face acest lucru este prin utilizarea unor reglementări mai bune.

Dar există un mic “secret”: trebuie să vezi dincolo de un scenariu de exit rapid pentru compania pe care o construiești. Mai exact, trebuie să te gândești mai mult la organizație, dincolo de produsul inițial pe care reușești să-l construiești, și la cum poți crea anduranță pentru această organizație - chiar dincolo de momentul în care tu nu vei mai fi implicat operațional.

La Digital 2 Law, ne-a luat aproximativ 5 ani să înțelegem ce vrem să construim o organizație care trebuie să abordeze mai multe probleme, de la îmbunătățirea interacțiunilor client-avocat, până la crearea predictibilității clienților noștri sau împărtășirea celor mai bune practici cu alți avocați care caută să-și creeze practici independente conduse în mod sustenabil. Dacă tragem linie, avem de lucru pentru deceniile următoare - ca atare, ritmul în care construim este lent, metodic, dar constant, pentru că doar așa putem construi sustenabil.


Sper că voi vedea mai multe organizații care abordează problemele cu care se confruntă industria juridică și sistemul juridic în general și sunt nerăbdător să dau o mână de ajutor tuturor celor care privesc viitorul, construindu-l zi de zi.

Imagine de Hunters Race disponibilă pe UnsplashShare our post

comments powered by Disqus